529.VPRO Tegenlicht: Hoe krijgen we Europa op het juiste spoor?

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2024/europa-spoort-niet/treinreis-van-boeking-tot-bestemming.html
Ieder land heeft zijn eigen App
En ieder gebied, bijv Baskenland, zijn eigen Trein
In Spanje moet je een Spaanse Machinist..
Parijs Brussel is het lastigste..
In Oostenrijk gaat het het beste, daar is continu geinvesteerd in locale en regionale treinen en in de stations.
Per Fransman wordt 40euro pp geinvesteer
Per Duitster 80 euro pp
Per Oostenrijker 300 euro pp
https://twitter.com/jonworth
https://t.co/uV14JMCdKR
https://bsky.app/profile/jonworth.eu
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/282959/elmer-en-chris-starten-eigen-spoorwegmaatschappij-het-lijkt-nog-wat-onwerkelijk
vraag en aanbod
Voor de prijs van je treinkaartje zijn vraag en aanbod van groot belang: hoe meer opties je hebt om je bestemming te bereiken, hoe lager de prijs. Daarom is de prijs sterk afhankelijk van wanneer je boekt. Als je lang van tevoren boekt en een onpopulaire vertrektijd kiest valt de prijs van een retourtje Amsterdam - Londen nog mee (88 euro). Als je langer wacht met boeken kan de prijs oplopen tot wel vierhonderd euro. Ook bij andere bestemmingen schiet de prijs de lucht in als je langer wacht met boeken. Zo is een retourtje Amsterdam - Parijs als je vroeg boekt zeventig euro, als je laat boekt betaal je bijna driehonderd euro voor dezelfde reis.
Omdat vraag en aanbod de prijs bepalen, maakt een gebrek aan concurrerende spoorwegbedrijven de kaartjes ook duurder. Op je reis Amsterdam - Londen ben je erg afhankelijk van Eurostar. Omdat er geen concurrentie is met andere spoorwegmaatschappijen kunnen ze de prijzen hoog houden. Op trajecten waar meerdere maatschappijen opereren is het aanbod vaak alsnog beperkt, dit komt door de beperkte capaciteit van het spoornet.

De prijzen kunnen voor internationale treinreizen hoog oplopen: waar binnenlandse vervoerders concessies met overheden hebben over maximumprijzen, zijn de prijzen voor internationale treinreizen niet gelimiteerd. Er gaat wel iets veranderen: vanaf 2025 heeft de NS geen alleenrecht meer op het gebruik van het internationale spoor. Momenteel rijdt alleen de NS naar Londen, Berlijn, Parijs en Frankfurt. Vanaf 2025 mogen ook andere spoorwegbedrijven die bestemmingen aandoen. Het idee is dat die concurrentie voor lagere prijzen zal zorgen.


  • https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2024/europa-spoort-niet/treinreis-van-boeking-tot-bestemming.html

  • Wanpraktijken makelaars: vette bonussen en vriendjespolitie
    Het is bijna onmogelijk om een betaalbaar huis te kopen. Huizen zijn vaak al onder bod verkocht als ze op de huizensite Funda verschijnen. En in 70 procent van de gevallen wordt de vraagprijs vet overboden. Zonder aankoopmakelaar krijg je niet eens de kans op een bezichtiging en aankoopmakelaars verdelen onderling woningen. Welke rol spelen makelaars in deze oververhitte woningmarkt? Radar bezocht elf aankoopmakelaars met verborgen camera.

    Onze ontdekkingen hebben veel reacties losgemaakt en nu gaat de politiek het onderzoeken. Dit hele verhaal wordt dus vervolgd. Blijf ons daarom via onderstaande kanalen:

    Wel grappig dat er over schimmige praktijken wordt gesproken, terwijl dit allemaal van de NVM is, Funda is ook van NVM! Jemig, wat naïef dit!
    Radar doet werk wat de overheid niet durft te doen. Dankjewel, zet deze oplichters in het vizier aub.
    Hele goede uitzending! veel dank! Maffia praktijken zijn het. De banken werken hier al decennia aan. Bereid je voor op roerige tijden.
    Bedankt Radar voor deze uitzending en de daaraan voorafgaande onderzoekingen. Het is onbegrijpelijk dat deze praktijken gewoon doorgang kunnen vinden. Ik begrijp nu ook waarom de Makelaar van mijn zoon, er op staat om de vraagprijs veel te laag te houden. Deze vraagprijs is een stuk langer, dan de aanschaf prijs die hij er zelf voor heeft betaald.
    e zus van Rutte heeft weer een mooi verhaal. Ik heb zelf een makelaars kantoor gehad en ben er mee opgehouden (niet NVM). Kon niet op tegen dit spelletje. Huizen werden verdeeld onder NVM makelaars en ik kon er niet tussen komen. Lulkoek dat mensen kiezen om te bieden zonder voorbehoud. Dat is een dwang!
    Ik heb ook het zelfde ervaren vorig jaar, makelaars zijn haaien. In een nieuwbouw project in houten heb ik een sterk vermoeden dat starters woningen (die bestemd waren voor starters...) zijn verkocht aan rijke boomers met een huis zodat zij twee keer winst maken. ie: het verkopen van een bestaand huis waarmee de boomers willen betalen voor het nieuwe huis... Er is geen overzicht en de markt is niet inzichtelijk. Regels zijn behoorlijk slecht. Ook: Waarom worden makelaars zo veel betaald?? In principe doen ze bijna niks... ze zijn verbindingspunt tussen partijen en moeten even rond een huis lopen en een paar mails sturen... iets waar geen kennis voor nodig is... een tiener net van school kan hetzelfde doen en ze krijgen hiervoor een vorse 1-2% van de totaal verkoopprijs (voor een huis van 4 ton, 6k euro.... VOOR WAT?) . En laten we niet eens beginnen over aankoop makelaars... 10-15K betalen zodat zij onder de tafel informatie kunnen krijgen?? Volledig corrupt.
    Huizen zouden alleen mogen worden verkocht via een makelaar die in dienst is en betaald wordt door de hypotheekhouder, de financier dus. Deze is immers de economisch eigenaar van de woning. Dit is in Duitsland ook zo en werkt PERFECT!!


  • Ooit ging het best goed op het Europese spoor. De Trans Europ Express snelde over grenzen en verbond op zijn hoogtepunt in de jaren zeventig maar liefst 130 Europese steden. Er waren treinen waarin ook je auto mee kon, en een heel netwerk aan nachttreinen die je slapend naar je bestemming bracht. Na de Tweede Wereldoorlog werd het vliegtuig gezien als de nieuwe manier om de wereld te verbinden. Met de tijd werd de trein vergeten en het vliegtuig de nieuwe lieveling, ook in Europa. Toekomstbestendig is een vliegreis niet, al jaren is bekend dat de klimaatimpact ervan vele malen groter is dan bij een treinreis. Een uitstekend argument om eens per trein je vakantiebestemming aan te doen, al moet je wel rekening houden met wat obstakels...
    Vpro.nl/tegenlicht
    https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2024/europa-spoort-niet/treinreis-van-boeking-tot-bestemming.html
    https://tvvisie.nl/inhoud/nederland/zondag-in-vpro-tegenlicht-europa-spoort-niet_127577/
    Keer op keer blijkt dat het vliegtuigverkeer veel meer uitstoot dan gedacht. Iedereen lijkt het erover eens: we moeten overstappen op 'perron trein'. Toch blijken systemen en politieke ambities niet op elkaar aan te sluiten. Er is een tekort aan arbeidskrachten en materialen, nationale belangen lopen niet altijd in lijn met Europese idealen en hoe de drang naar efficiëntie en cijfers de staat behoefte aan echte verbinding in de weg. In de jaren vijftig werd de trein verkocht als hét vervoermiddel dat Europeanen zou verbinden - hoe meer wij in Europa met elkaar kunnen verkeren, hoe beter het begrip voor elkaar zal worden. Wat is er gebeurd met deze Europese idealen en hoe zorgen we dat we weer met elkaar in verbinding komen?

    De Britse treinexpert Jon Worth doet al jaren onderzoek naar internationale treinreizen in Europa. En stelt de simpele vraag: 'Hoe kom ik per trein de grens over?'. Met maar liefst 186 treinen op talloze verschillende trajecten probeerde Worth alle interne Europese grenzen over te gaan. Hij stuitte op talloze problemen, kapotte sporen, vertragingen en onoverzichtelijke kaartjes. Wat gaat er technisch mis? En belangrijker, wie maken dit beter?

    In Oostenrijk maken de nachttreinen een comeback. Tijdens de lancering van een nieuwe generatie treinen volgt Tegenlicht Kurt Bauer, hoofd van de langeafstandstreinen bij het Oostenrijkse ÖBB. Op een trein vol met gemotiveerde politici is het de vraag waarom het Oostenrijk wél lukt om nieuwe treinen op het spoor te brengen? Hoe krijgen we de rest van Europa mee?

    Elmer van Buuren heeft het heft in eigen hand genomen en ondanks technische uitdagingen de European Sleeper gelanceerd. Een Nederlandse nachttrein die van Brussel naar Berlijn rijdt. Is het aan particulieren om de markt weer open te breken en tegen welke kosten?
    Vpro.nl/tegenlicht
    Bedrijfsman Pier Eringa werkte als regiodirecteur bij NS-Reizigers, als president-directeur bij Prorail en als CEO bij Transdev. Hij droomt al jaren over een internationaal spoor, maar in de loop van de jaren heeft hij gezien dat het spoor duurzaam is, maar ook duur en chaotisch. Waar gaat het mis aan de top en wat kunnen we daaraan veranderen?

    Regie: Maren Merckx
    Research: Sharine Rijsenburg
    Producer: Regina Rijpkema
    Eindredactie: Julia Veldman
    https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2024/europa-spoort-niet/treinreis-van-boeking-tot-bestemming.html
    'VPRO Tegenlicht: Europa Spoort Niet', zondag 3 maart om 22.05 uur bij de VPRO op NPO 2 en vanaf zondagochtend 3 maart online op vpro.nl/tegenlicht en NPO Start.

    spoor
    Ook is het spoor nog niet geschikt voor een kortere reistijd. Landsgrenzen in Europa zijn op het spoor duidelijk merkbaar. Zo moet er vaak een nieuwe machinist instappen omdat de regels op het spoor per land een beetje verschillen. Ook wordt de standaard Europese spoorbreedte niet overal gehanteerd (in Finland, Ierland, de Baltische staten en het Iberisch Schiereiland is de spoorbreedte afwijkend) waardoor de internationale reiziger bij de grens moet overstappen.

    Onlangs is de reistijd naar Berlijn met een half uur omlaag gegaan, dit was mogelijk omdat er nieuwe locomotieven gebruikt worden. Voorheen moest de locomotief bij de grens gewisseld worden omdat de het voltage in Nederland en Duitsland verschillen. De nieuwe locomotieven kunnen op beide voltages rijden. Het nadeel van deze locomotieven is echter dat ze zwaarder zijn, de bodem is daar niet overal geschikt voor. Het moet dus nog blijken of deze locomotieven voor problemen gaan zorgen.

    overstappen
    Als je naar Berlijn reist, is de kans relatief groot dat je voor een indirecte verbinding moet kiezen. Terwijl er tien treinen per dag direct naar Parijs gaan, gaan er namelijk slechts vijf direct naar Berlijn. Omdat een treinreis met overstappen langer duurt dan een directe, is er een aanzienlijke kans dat je langer dan zes uur in de trein moet zitten. Een korte overstap inplannen is ook gevaarlijk: als je je overstap mist door vertraging, kan je zomaar eens uren langer onderweg zijn. Voor sommige trajecten moet je dan ook nog eens een nieuw kaartje aanschaffen omdat je reservering niet meer geldig is als je een andere trein moet nemen.

    alinea3 1
    waarom is het zo ongezellig?
    Het wordt Parijs, je kaartje kon je online vinden en is goed te betalen, de verbinding is snel. Terwijl je wegzakt in de grote rode stoelen van de Eurostar begin je te dagdromen over de stad van de romantiek waar je straks zal aankomen… “Uw kaartje alstublieft!”

    Je bent plots weer in het hier en nu, de conducteur staat naast je. Helaas zonder warme maaltijd of een kopje koffie zoals in het vliegtuig: die kun je zelf halen bij het restauratierijtuig, al kost zulks - net als de treinreis - een flinke duit. Laten we wel wezen: in het vliegtuig betaal je ook voor je maaltijd, die is alleen vaak inbegrepen in de prijs. Of we dat in de trein ook moeten willen is natuurlijk maar de vraag. Feit is wel dat een conducteur die controleert of je wel een geldig kaartje hebt voor een andere ervaring zorgt dan een steward die je een warme maaltijd aanbiedt.

    romantiek in de trein
    Om het romantische beeld van treinreizen te voeden zou de ervaring in de trein misschien ook moeten veranderen. Als het restauratierijtuig bijvoorbeeld wat goedkoper zou zijn, zou het voor meer mensen aantrekkelijk zijn om daar eens heen te gaan. Dit is de plek waar reizigers elkaar tegenkomen: cruciaal voor verbinding. Ook zou het de reiservaring goed doen als er meer conducteurs per trein zouden zijn zodat er meer tijd is voor persoonlijk contact met de passagiers.

    Verder doet ook overstappen af aan de reiservaring. Het ontspannen gevoel is snel weg als je je realiseert dat je straks op het station van Parijs je koffers de metro in moet zeulen om naar het station aan de andere kant van de stad te komen waar je volgende trein vertrekt.

    is dit het moment voor luxe?
    Of dit het moment is om grote investeringen te doen in een luxueuze ervaring van het treinreizen is de vraag. Misschien zijn die investeringen elders harder nodig. De Deutsche Bahn heeft onlangs besloten om het restauratierijtuig weg te halen in de intercitytreinen, zoals die naar Amsterdam. Op die manier komen meer zitplaatsen beschikbaar, iets waar met het oog op verbinding natuurlijk ook iets voor te zeggen valt.

  • #CrossBorderRail Jon Worth 18.10.2023 speech at Železniški muzej Ljubljana

    https://www.youtube.com/@JonWorth/videos
    https://www.nhnieuws.nl/nieuws/282959/elmer-en-chris-starten-eigen-spoorwegmaatschappij-het-lijkt-nog-wat-onwerkelijk
    l jaren droomt Elmer van Buuren ervan om directeur te zijn van zijn eigen spoorbedrijf en nu wordt die droom werkelijkheid. Samen met treinfanaat Chris wordt gewerkt aan European Sleeper. Een maatschappij die de nachttrein weer op de rails wil zetten.

    Het is de bedoeling dat de eerste trein binnenkort vertrekt vanaf Amsterdam Centraal. De bestemming houden de spoorliefhebbers nog even geheim, maar ze zijn ervan overtuigd dat de plannen doorgaan.

    "Het is natuurlijk een flinke investering", zegt Chris Engelsman. "Wij starten op een slimme manier, waardoor we de eerste jaren rijtuigen en locomatieven gaan huren. Daardoor hoef je niet echt miljoenen te investeren."
    https://podcasts.apple.com/nl/podcast/bureau-buitenland-nacht-express/id1336041023
    https://eenvandaag.avrotros.nl/item/met-hun-spoorwegmaatschappij-willen-chris-en-elmer-de-nachttrein-weer-op-de-kaart-zetten/
    https://eenvandaag.avrotros.nl/item/met-hun-spoorwegmaatschappij-willen-chris-en-elmer-de-nachttrein-weer-op-de-kaart-zetten/

    Nu stoppen de Eurostar en ICE niet op Schiphol en dat wil je wel als Schiphol het internationale treinstation wordt. De reizigers die aankomen zijn vaak van de lange vluchten, reizigers zijn moe en dan moet het nog makkelijker zijn. Ze moeten rechtstreeks verder kunnen."

    https://www.railforum.nl/relatie/european-sleeper


  • https://www.ardmediathek.de/sendung/quarks/Y3JpZDovL3dkci5kZS9RdWFya3MgJiBDbw
  • Posted on March 3, 2024 09:37 PM by ahospers ahospers

    Comments

    No comments yet.

    Add a Comment

    Sign In or Sign Up to add comments

    Gracias al apoyo de:

    ¿Quiere apoyarnos? Pregúntenos cómo escribiendo a snib.guatemala@gmail.com