April 18, 2024

BioBlitz στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού!

Η iSea διοργανώνει τη δράση "BioBlitz στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού".

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 στις 11:00-14:00, μία μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γης (22 Απριλίου), ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί το φυσικό πλούτο του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού στην περιοχή του Υγροτόπου Γαλλικού Ποταμού που βρίσκεται μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη, να καταγράψουμε τα ζώα και τα φυτά της περιοχής και να γίνουμε Επιστήμονες Πολίτες!

Τα BioBlitz αποτελούν συναντήσεις στη φύση με στόχο την παρατήρηση και την καταγραφή της βιοποικιλότητας μεταμορφώνοντας τους πολίτες σε επιστήμονες. Μέσω αυτών καλλιεργείται το αίσθημα της ανακάλυψης του φυσικού περιβάλλοντος ενώ διευρύνεται η γνώση για το φυσικό περιβάλλον μιας περιοχής.

Οι Επιστήμονες-Πολίτες καλούνται να φωτογραφίσουν όσο περισσότερους οργανισμούς μπορούν κατά τη χρονική διάρκεια της δράσης και στη συνέχεια να αναρτήσουν τις φωτογραφίες τους στην πλατφόρμα iNaturalistGR, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτά δεδομένα μεγάλης αξίας για τη μελέτη της βιοποικιλότητας.

Για τη δράση θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε δωρεάν την εφαρμογή iNaturalist στο κινητό σας τηλέφωνο και να κάνετε εγγραφή. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η χρήση κάμερας.

Σημείο Εκκίνησης: Υδροβιότοπος Γαλλικού Ποταμού (40.631246, 22.846434)

Δήλωσε Συμμετοχή εδώ: https://forms.gle/SSb1MTMzAGrSt59Q7
Στο σύνδεσμο αυτό θα βρεις ακόμη την ατζέντα της εκδήλωσης!

Εγγράψου στο πρότζεκτ του BioBlitz εδώ: https://www.inaturalist.org/projects/bioblitz-sto-ethniko-parko-delta-axioy

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας και το iNaturalist GR, στο πλαίσιο του προγράμματος "obSERVING NATURE" και χρηματοδοτείται από το WWF Ελλάς.

Posted on April 18, 2024 03:21 PM by isea_org isea_org

March 15, 2023

Μετατροπή στις συνδέσεις μέσω Facebook

Αγαπητά μέλη της κοινότητας του iNaturalist Greece, ενημερώνουμε ότι στις 20 Μαρτίου, το Facebook ενδέχεται να αφαιρέσει τη δυνατότητα σύνδεσης στο iNaturalist μέσω λογαριασμού Facebook. Δεν είναι βέβαιο αν αυτό θα συμβεί ή όχι, αλλά εάν συνδέεστε τακτικά στο iNaturalist με τον Facebook λογαριασμό σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκύψει κάποιο ζήτημα με την σύνδεσή σας (αν δεν συνδέεστε ποτέ μέσω Facebook, μπορείτε να αγνοήσετε αυτό το μήνυμα):

  1. Μεταβείτε στη διεύθυνση https://www.inaturalist.org/users/edit#profile
  2. Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας. Θα αποσυνδεθείτε αφού το κάνετε.
  3. Μεταβείτε στη διεύθυνση https://www.inaturalist.org/login και συνδεθείτε με τον κωδικό πρόσβασης που μόλις εισαγάγατε
  4. Να συνδέεστε πάντα με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας στο μέλλον

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, μπορείτε να απευθυνθείτε στο email: help@inaturalist.org.

Περισσότερα:
Το Facebook έχει όλο και πιο αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας για εφαρμογές που έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από την πλατφόρμα τους, αυτό περιλαμβάνει οποιαδήποτε εφαρμογή που υποστηρίζει τη σύνδεση μέσω λογαριασμού Facebook. Η αξιολόγηση των αιτημάτων τους και η απάντηση σε αυτά μπορεί να διαρκέσει μέρες. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα διασφαλίζετε ότι μπορείτε να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας σε κάθε περίπτωση. Επίσης, δεν είναι βέβαιο ότι στο μέλλον μπορεί να υποστηριχθεί η σύνδεση μέσω Facebook, επομένως αξίζει διπλά να βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν κωδικό πρόσβασης που λειτουργεί.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις απαιτήσεις ασφάλειας δεδομένων του Facebook στη διεύθυνση: https://developers.facebook.com/docs/development/maintaining-data-access/data-protection-assessment.

Posted on March 15, 2023 02:53 PM by isea_org isea_org | 0 comments | Leave a comment

July 23, 2021

Καταδύσεις στην Ελλάδα & Επιστήμη των Πολιτών - Skopelos Dive Center & Ikion Diving Alonnisos

Αν σας συναρπάζει ο θαλάσσιος κόσμος της Ελλάδας τότε σίγουρα οι καταδύσεις είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για βυθιστείτε σε αυτόν και να παρατηρήσετε από κοντά την πλούσια βιοποικιλότητα των βυθών μας.

Διαβάστε παρακάτω πληροφορίες για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα των Σποράδων και για τα καταδυτικά κέντρα Skopelos Dive Center και Ikion Diving Alonnisos τα οποία μπορούν να σας φέρουν κοντά σε αυτή ώστε να τη θαυμάσετε και να την καταγράψετε!

Το Skopelos Dive Center εδρεύει και δραστηριοποιείται στη Σκόπελο και το Ikion Diving Alonnisos στην Αλόννησο, ιδιαίτερα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και στην περιοχή Natura 2000 Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι και γύρω νησίδες (στο τέλος της σελίδας θα δείτε δύο χάρτες με πληροφορίες για τα σημεία κατάδυσης!).

Και τα δύο καταδυτικά διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα μέσα για καταδύσεις όλων των επιπέδων καθώς επίσης αποτελούν και πιστοποιημένα κέντρα καταδύσεων PADI. Οι καταδύσεις πραγματοποιούνται σε περιοχές που ξεχωρίζουν λόγω την ιστορικής τους σημασίας και την ξεχωριστής ομορφιάς τους. Σε μια υποθαλάσσια βόλτα μαζί τους θα συναντήσουμε λιβάδια Ποσειδωνίας, αμμώδεις και βραχώδεις βυθούς, μερικώς ή εντελώς υποθαλάσσια θαλάσσια σπήλαια και υφάλους, ενώ, εκτός από αυτά τα τοπία, θα δούμε πολλά εντυπωσιακά θαλάσσια είδη όπως σμέρνες, σαργούς, ροφούς, μπαρμπούνια, γλώσσες, γαύρους και σαρδέλες αλλά και κάποια ξενικά είδη όπως διάφορες ποικιλίες αχινών.

Αν είναι κανείς τυχερός μπορεί να συναντήσει ακόμα και θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, σαλάχια, ενώ πριν κάποια χρόνια στην περιοχή όπου πραγματοποιούνται οι καταδύσεις είχε κάνει την εμφάνισή της μια φάλαινα φυσητήρας. Περισσότερες πληροφορίες την τοπική βιοποικιλότητα και τα είδη που μπορείτε να συναντήσετε θα βρείτε και εδώ. Πολλές επιπλέον συμβουλές και πληροφορίες για την υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά, τα επισκέψιμα αρχαία και σύγχρονα ναυάγια, τα οποία αποτελούν ιδιαίτερους καταδυτικούς προορισμούς και παράλληλα συνιστούν τεχνητούς υφάλους που ενισχύουν την τοπική βιοποικιλότητα, μπορεί να μάθει όποιος επισκεφτεί από κοντά τα καταδυτικά κέντρα.

Έτσι λοιπόν, βουτώντας στα νερά των Σποράδων έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να καταγράψουμε πολλά διαφορετικά φυτά και ζώα. Τα Skopelos Dive Center και Ikion Diving Alonnisos προτρέπουν τους επίδοξους επιστήμονες πολίτες που θέλουν να φωτογραφίσουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα να ακολουθήσουν τις συμβουλές που θα βρείτε εδώ!

Μετά τις βουτιές σας μην ξεχάσετε να αναρτήσετε τις καταγραφές σας στο iNaturalist Greece!

Posted on July 23, 2021 11:37 AM by isea_org isea_org | 0 comments | Leave a comment

August 20, 2020

Παρουσία του Λοβόψαρου στην ανατολική Μεσόγειο - Presence of the Atlantic Tripletail in the Eastern Mediterranean

📷 Στο πλαίσιο του προγράμματος "Σε ξενίζει...μοιράσου το μαζί μας!!!" (FB: https://bit.ly/2Ehiqu5, iNat: https://bit.ly/3h9xNmU) εκτός των καταγραφών για ξενικά είδη, συλλέγουμε και παρατηρήσεις σπάνιων ειδών της Μεσογείου.

Βρείτε παρακάτω τη νέα επιστημονική δημοσίευση του προγράμματος, που εστιάζει στην παρουσία του #Λοβόψαρου Lobotes surinamensis στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και συγκεκριμένα στις θάλασσες της #Ελλάδας και της #Κύπρου.

Η εργασία έρχεται να τονίσει τη σημαντικότητα της #ΕπιστήμηςΤωνΠολιτών στην έρευνα και παρακολούθηση της κατανομής των ειδών σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπως η Μεσόγειος θάλασσα.

👉 Μπορείτε να βρείτε τη δημοσίευσή, με τίτλο “Additional Records of Tripletail Lobotes surinamensis (Bloch, 1790), from the Eastern Mediterranean”, εδώ: https://link.springer.com/article/10.1007/s41208-020-00244-6


📷 In the context of our project "Is it Alien to you…. Share it!!!" (FB: https://bit.ly/2Ehiqu5, iNat: https://bit.ly/3h9xNmU) in addition to recordings of alien species, we collect observations of rare Mediterranean species.

Find below the new scientific paper of the project that focuses on the presence of #AtlanticTripletail Lobotes surinamensis in the eastern Mediterranean basin and specifically in the seas of #Greece and #Cyprus.

The paper emphasizes the importance of #CitizenScience in researching and monitoring the distribution of marine species in a changing environment, such as the Mediterranean Sea.

👉 You can find the publication, titled “Additional Records of Tripletail Lobotes surinamensis (Bloch, 1790), from the Eastern Mediterranean” here: https://link.springer.com/article/10.1007/s41208-020-00244-6

Posted on August 20, 2020 07:40 AM by isea_org isea_org | 0 comments | Leave a comment

August 05, 2020

Η τεράστια συμβολή των παρατηρήσεων των πολιτών στην επιστήμη - The immense contribution of citizen observations to science

🐟 Η τεράστια συμβολή των παρατηρήσεων των πολιτών στην επιστήμη αναδεικνύεται για άλλη μια φορά!

Σε πρόσφατη δημοσίευσή μας, παρουσιάσαμε αρκετές καταγραφές πέντε θαλάσσιων ειδών με περιορισμένα δεδομένα από την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα: Alectis alexandrina, Ranzania laevis, Dalatias licha, Lophotus lacepede και Sudis hyalina. Όλα αυτά τα αρχεία συλλέχθηκαν μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, με τη συμβολή και ψαράδων, δυτών, φωτογράφων, και επικυρώθηκαν από ταξινομικούς εμπειρογνώμονες του προγράμματος επιστήμης πολιτών «Σε ξενίζει? .... Μοιράσου το μαζί μας!!!».

Αυτή η μελέτη καλύπτει ένα σημαντικό κενό γνώσης σχετικά με την κατανομή αυτών των ειδών και υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της συμμετοχής των πολιτών ως εργαλείου για την επέκταση της γνώσης μας όσον αφορά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη διαχείριση της αλιείας.

Εκτιμήσαμε ότι η συμβολή των πολιτών-επιστημών αντιπροσωπεύει πάνω από το 45% του συνολικού αριθμού των δημοσιεύσεων που αφορούν τα παραπάνω είδη και περισσότερο από το 58% του συνολικού αριθμού των δημοσιεύσεων που έγιναν την τελευταία δεκαετία στην ανατολική Μεσόγειο!

👉 Εάν έχετε παρατηρήσει και εσείς κάποιο ξενικό ή άγνωστο είδος, μπορείτε να στείλετε τις παρατηρήσεις σας στο γκρουπ του προγράμματος «Σε ξενίζει?.... Μοιράσου το μαζί μας!!!» (https://www.facebook.com/groups/104915386661854).

👉 Μπορείτε να βρείτε τη δημοσίευσή μας, με τίτλο “Filling the Gap of Data-Limited Fish Species in the Eastern Mediterranean Sea: A Contribution by Citizen Science”, εδώ: https://www.mdpi.com/2077-1312/8/2/107/htm.


🐟 The immense contribution of citizen observations to science has been showcased once again!

In our recent peer-reviewed publication we presented several records of five data-limited native fish species from the eastern Mediterranean Sea: Alectis alexandrina, Ranzania laevis, Dalatias licha, Lophotus lacepede, and Sudis hyalina. All of these records were collected by a participatory process, involving fishers, divers photographers, and validated by taxonomic experts of the citizen science programme “Is it Alien to you? Share it!!!”.

This study fills an important knowledge gap regarding the distribution of these species and it highlights the important role of citizen participation as a tool for extending marine biodiversity knowledge and fisheries management.

We estimated that the contribution of citizen science accounts for over 45% of the total number of the studied species published records and more than 58% of the total number of published records during the last decade in the eastern Mediterranean Sea!

👉 If you have seen any alien or unknown species, please send us a picture or upload it to the Facebook group of the project "Is it Alien to you? Share it!!!" (https://www.facebook.com/groups/104915386661854).

👉 You can find our complete publication, titled “Filling the Gap of Data-Limited Fish Species in the Eastern Mediterranean Sea: A Contribution by Citizen Science” here: https://www.mdpi.com/2077-1312/8/2/107/htm.

Posted on August 05, 2020 08:00 AM by isea_org isea_org | 4 observations | 0 comments | Leave a comment

May 11, 2020

Εκβρασμός Φώκαινας στην περιοχή της Νέας Χιλής στην Αλεξανδρούπολη!!! - Dead porpoise washed up on Nea Chilis beach in Alexandroupolis

Εκβρασμός Φώκαινας στην περιοχή της Νέας Χιλής στην Αλεξανδρούπολη!!!

Η Φώκαινα (Phocoena_phocoena) είναι ένα σπάνιο κητώδες που βρίσκεται σε ψυχρά, ήπια έως υποπολικά νερά του Βόρειου ημισφαιρίου. Γνωστοί πληθυσμοί υπάρχουν στη Μαύρη θάλασσα, την Αζοφική θάλασσα και τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ο περιορισμένος πληθυσμός τους στη Μαύρη Θάλασσα εκτιμάται στα 10,000-12,000 άτομα και δέχεται ανθρώπινες πιέσεις, όπως η τυχαία σύλληψή τους σε δίχτυα αλιέων, τα λοιμώδη νοσήματα, οι τραυματισμοί από διερχόμενα πλοία, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και άλλα.

Ο πληθυσμός του έχει χαρακτηριστεί ως «#Κινδυνεύων" βάσει της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (#IUCN).

Στη Μεσόγειο η κατανομή του φαίνεται να περιορίζεται στο Βορειοανατολικό #Αιγαίο και συγκεκριμένα στο #Θρακικό πέλαγος με πολύ σπάνιες καταγραφές, κυρίως από ζωντανά τραυματισμένα ή νεκρά άτομα, με αποτέλεσμα η παρουσία μόνιμου πληθυσμού να θεωρείται αβέβαιη.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο «Αρίων» και η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, μέλη του Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών. Περισσότερα εδώ: https://isea.com.gr/εκβρασμός-φώκαινας-στην-περιοχή-της-ν/


Dead porpoise washed up on Nea Chilis beach in Alexandroupolis

The harbour porpoise (Phocoena phocoena) is a rare marine mammal that leaves in cold, mild to shallow waters of the Northern Hemisphere. Known populations are found in the Black Sea, the Sea of Azov, and the Sea of Marmara.

Their limited population in the Black Sea is estimated at 10,000-12,000 individuals and it is seriously threatened by accidental fishing infectious diseases, injuries from passing ships, carbon exploration and more

The harbour porpoise population has been described as "#Endangered". Based on the International Union for Conservation of Nature (#IUCN).

In the Mediterranean, its distribution seems to be limited to North East Aegean and specifically to the Thracian Sea with very rare records, mainly from injured or dead individuals, so it is uncertain if there is a presence of a permanent population.
Arion and the Veterinary School of the Aristotle University of Thessaloniki were immediately informed about the incident.
More here: https://isea.com.gr/ekvrasmos-ofokainas-in-the-space-of-in/

Posted on May 11, 2020 11:38 AM by isea_org isea_org | 1 observation | 0 comments | Leave a comment

May 08, 2020

Εξαβράγχιος καρχαρίας (Hexanchus griseus)

Εξαβράγχιος καρχαρίας (Hexanchus griseus)

Κοσμοπολίτικο είδος που ζει σε τροπικά και εύκρατα νερά, σε βάθη έως και 2000 μ. Μπορεί να ξεπεράσει τα 4 μ. και τα 500 κιλά σε μέγεθος και τρέφεται με μεγάλο εύρος οργανισμών, όπως άλλους καρχαρίες, σαλάχια, ψάρια, καλαμάρια, καβούρια, ακόμα και φώκιες. Είναι ωοζωοτόκο είδος και ακίνδυνο για τον άνθρωπο. To είδος προστατεύεται από το Π.Δ. 67/1981.

Aν παρατηρήσετε κάποιο είδος σαλαχίου ή καρχαρία, μπορείτε να το ανεβάσετε στην ομάδα του προγράμματος Sharks and Rays in Gr and Cy.
Βρείτε την ομάδα εδώ: https://www.facebook.com/groups/sharksingreece/

Βρείτε περισσότερα για τον Hexanchus griseus εδώ:
https://isea.com.gr/hexanchus-griseus-sbl-εξαβράγχιος-ή-εξακαρχαρίας/


The bluntnose sixgill shark (Hexanchus griseus)

The bluntnose sixgill shark (Hexanchus griseus), often simply called the cow shark lives in tropical and temperate waters, at depths up to 2000 m. It can exceed 4 m and 500 kg in size and feeds on a wide range of organisms, such as other sharks, skates, fish, squid, crabs, and more. and seals. It is an oviparous species and harmless to humans. The shark is protected by the P.D 67/1981.

If you have seen any shark or ray species, please send us your pictures in the project Sharks and Rays in Greece and Cyprus.
Find the group here: https://www.facebook.com/groups/sharksingreece/

Find more about Hexanchus griseus here:
https://www.shark-references.com/species/view/Hexanchus-griseus

Posted on May 08, 2020 06:36 AM by isea_org isea_org | 1 observation | 0 comments | Leave a comment

May 05, 2020

Ηλεκτρονικό βιβλίο συνταγών για βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη - E-book including recipes for edible alien species

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Φά' το πριν τα φάει" εκδόθηκε το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο συνταγών για βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη στην Ελλάδα.

Το βιβλίο συνταγών δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους σεφ Alex Untila, Christos Chitos και Chef Aggelopoulos Kostas που εμπνεύστηκαν και παρουσίασαν τις συνταγές τους σε γαστρονομική εκδήλωση στη Σαντορίνη.

Σκοπός του βιβλίου δεν αποτελεί μόνο να δοκιμάσει το κοινό νέες ξεχωριστές γεύσεις, αλλά και να ενημερωθεί για τα ξενικά είδη, τις επιπτώσεις τους και να συμβάλλει στον μετριασμό του πληθυσμού βρώσιμων ξενικών ειδών, όπως τα λεονταρόψαρα, οι γερμανοί, οι τρομπέτες και όχι μόνο!

Βρείτε πληροφορίες για το πρόγραμμα, καθώς και το βιβλίο συνταγών εδώ:
https://wp.me/P94Vaj-1pi

Το πρόγραμμα "Φά' το πριν τα φάει" χρηματοδοτείται από το Cyclades Preservation Fund


The first e-book including recipes for edible alien species was created in the context of the project "Pick the Alien".

The e-book contains recipes for the species of lionfish (Pterois miles), rabbitfish (Siganus sp.), and trumpetfish (Fistularia commersonii), inspired by the chefs Alex Untila, Chef Aggelopoulos Kostas and Christos Chitos during the gastronomy events in Santorini Island.

This year the project will be implemented in 5 more islands, Lefkas, Zante, Santorini, Paros, and Amorgos, and new recipes will be added to the e-book!

Find the e-book here:https://isea.com.gr/recipes-for-edible-alien-species/

The project is funded by Ionian Environment Foundation and Cyclades Preservation Fund

Posted on May 05, 2020 07:23 AM by isea_org isea_org | 0 comments | Leave a comment

April 29, 2020

Γλαύκος ή Μπλε Καρχαρία (Prionace glauca) , - Blue Shark (Prionace glauca)

Βρισκόμαστε εν μέσω καραντίνας και πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί έκανα την εμφάνισή τους στα παράλια περιοχών σε όλη τη Μεσόγειο ως αποτέλεσμα της μειωμένης ανθρώπινης δραστηριότητας. Μεταξύ αυτών και ο Prionace glauca (BSH), Γλαύκος ή Μπλε Καρχαρίας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλές εμφανίσεις του είδους σε παραλιακές περιοχές και σε λιμάνια σε όλη τη Μεσόγειο. Πρόκειται για είδος που ο μεσογειακός πληθυσμός του έχει αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύον από την @IUCN Red List of Threatened Species αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο καθεστώς προστασίας και το είδος να αλιεύεται σε σημαντικό βαθμό και για το εμπόριο των πτερυγίων του.

Aν παρατηρήσετε κάποιο είδος σαλαχίου ή καρχαρία, μπορείτε να το ανεβάσετε στην ομάδα του προγράμματος Sharks and Rays in Gr and Cy.
Βρείτε την ομάδα εδώ: https://www.facebook.com/groups/sharksingreece/

Βρείτε περισσότερα για το Prionace glauca (BSH), Γλαύκος ή Μπλε Καρχαρίας εδώ: https://isea.com.gr/prionace-glauca-bsh-γλαύκος-ή-μπλε-καρχαρίας/
Πες όχι στο εμπόριο πτερυγίων εντός της Ε.Ε. εδώ: https://eci.ec.europa.eu/012/public/#/screen/home


We are in the middle of quarantine and many marine organisms have appeared on coastal areas throughout the Mediterranean as a result of reduced human activity. These include Prionace glauca (BSH), Blue Shark.

Recently, many individuals of this species have been recorded in coastal areas and in ports throughout the Mediterranean. The population of this species in the Mediterranean has been assessed as Critically Endangered by the UIUCN Red List of Threatened Species but unfortunately, the shark fin trade is still allowed, and thus fishers continue to target sharks for selling their fins.

If you have seen any shark or ray species, please send us your pictures in the project Sharks and Rays in Greece and Cyprus.
Find the group here: https://www.facebook.com/groups/sharksingreece/

Find more about Prionace glauca (BSH), or Blue Shark here: https://isea.com.gr/prionace-glauca-bsh-γλαύκος-ή-μπλε-καρχαρίας/
Your vote counts! It's finally time to stop the trade of shark fins in the EU: https://eci.ec.europa.eu/012/public/#/screen/home

Posted on April 29, 2020 07:22 AM by isea_org isea_org | 1 observation | 0 comments | Leave a comment

April 28, 2020

Αtergatis roseus (Egg crab)

Αtergatis roseus (Egg crab), πρόκειται για ξενικό είδος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2009 και εισήλθε από τη διώρυγα του Σουέζ. Ανήκει στην οικογένεια των Xanthidae με κύριο χαρακτηριστικό τα ζωντανά χρώματα των ειδών της. Η φυσική εξάπλωση του είδους είναι στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό,την Ερυθρά θάλασσα και τη Νότιο Αφρική. Συνήθως βρίσκεται ανάμεσα σε βράχια και κροκάλες στον βυθό.

Σχετικά link:
http://www.marinespecies.org/aphia.php
https://www.sealifebase.ca/summary/Atergatis-roseus.html

Aν είδατε κάποιο ξενικό ή άγνωστο είδος, μπορείτε να το ανεβάσετε στην ομάδα του προγράμματος στο Facebook "Σε ξενίζει .... Μοιράσου το μαζί μας-Is it Alien to you? Share it!!!!".
Βρείτε την ομάδα εδώ: https://www.facebook.com/groups/104915386661854/


Atergatis roseus, the rosy egg crab, is a species of reef crab from the family Xanthidae with a natural range extending from the Red Sea to Fiji. It has colonized the eastern Mediterranean by Lessepsian migration through the Suez Canal. The main feature of this crab, like many other species in the family Xanthidae, is its vivid colors.
Atergatis roseus inhabits coral reefs and rocky substrata.

Related links:
http://www.marinespecies.org/aphia.php
https://www.sealifebase.ca/summary/Atergatis-roseus.html
If you have seen any alien or unknown species, please send us a picture or upload it to the Facebook group of the project "Is it Alien to you? Share it!!!".
Find the group here: https://www.facebook.com/groups/104915386661854/

Posted on April 28, 2020 09:10 AM by isea_org isea_org | 1 observation | 0 comments | Leave a comment

Archives

Gracias al apoyo de:

¿Quiere apoyarnos? Pregúntenos cómo escribiendo a snib.guatemala@gmail.com